dissabte, 7 de juny del 2014



Anàlisi lexicomètric

L'anàlisi lexicomètric que realitzaré serà de cinc blogs feministes, els escrits dels quals ens han de permetre copsar la realitat col·lectiva de les dones de la nostra societat. Les seves lluites, en la que no estan soles, per la igualtat de gènere i en tots els altres àmbits de la vida a on encara hi ha enquistada una ideologia patriarcal que elles lluitem per a desterrar.

Hi ha xacres molt arrelades en un masclisme inacceptable que té la seva màxima expressió en la violència de gènere. Cal lluitar en diferents terrenys: l'educació, els mitjans de comunicació, la família, etc., a fi de marcar el camí per a superar aquesta xacra i poder arribar a conscienciar a les persones que encara accepten una societat discriminatòria cap a les persones i sectors d'aquesta societat en funció del seu gènere o de la seva posició social, així, cal defensar una desitjada igualtat de gènere, tanmateix, com una desitjada igualtat de drets entre tots els éssers humans.


Les webs que he treballat són les següents:






He treballat webs de diferents indrets geogràfics , dins el nostre país, a fi de poder copsar les inquietuds feministes d'arreu.

He escollit vint-i-cinc conceptes que crec que són significatius dins de l'àmbit feminista per comprovar la insistència en el seu us en els escrits que figuren en aquestes webs a fi de comprovar el lligam de cada concepte amb les preocupacions que desperten en les seves autores.

El procés que he seguit ha estat : en primer lloc he seleccionat uns escrits en cada web amb els he confegit un arxiu diferent de les cinc webs. Els cinc arxius els he passat a l'AntConc i he començat a esbrinar la composició dels escrits.

patriarcat
7
vegades
solidaritat
1
       "
capitalisme
4
       "
monoparentals
1
       "
precarietat
3
       "
matrimoni
1
       "
llibertat
1
       "
represaliades
2
       "
avortament
15
       "
lesbianes
1
       "
sexuals
5
       "
dona
7
       "
igualtat
5
       "
poder
6
       "
conservadora
3
       "
tradicional
1
       "
feminista
3
       "
submises
1
       "
retallades
5
       "
cossos
2
       "
masclista
2
       "
reproductora
1
       "
crisi
5
       "
reproductiva
3
       "
parella
3
       "
En el conjunt dels escrits estudiats els conceptes que es repeteixen més vegades son: avortament, patriarcat, dona, poder, crisi, retallades, igualtat, capitalisme. Crec que es significatiu aquest ordre en que es manifesta cada concepte, doncs evidencia la preocupació de les dones per poder disposar del seu cos en contra d'un poderós ordre patriarcal-capitalista que imposa retallades als sectors més dèbils de la societat i no es preocupa d'arribar a una igualtat de gènere en la que tota persona pugés viure lliurament la seva identitat.

AntConc facilita la lectura de qualsevol escrit ja que permet tenir informació de les paraules i conceptes que més s'esmenten en un escrit, per tant, a les que es dóna més rellevància.











1 comentari:

  1. Benvolgut Josep: des de http://modistesmodestes.blogspot.com.es hem guardonat el teu blog amb el One Lovely Blog Award, sis plau, visita el nostre blog per conèixer les especificacions del guardó.
    L'enhorabona i bones festes!

    Modista Modesta

    ResponElimina