divendres, 23 de maig del 2014


                                           FÀTIMA MERNISSI


FàtimaMernissi és una escriptora marroquí nascuda a Fez l'any 1940. Va estudiar Ciències Polítiques, va estar becada per la Sorbona per fer un doctorat a la Universitat de Brandeis, EE UU. És historiadora, assagista, doctora en sociologia i professora a la Universitat Mohamed V de Rabat. El 2003 va rebre el Premi Príncepd'Astúries de les Lletres.

És una de les intel·lectuals més conegudes a Europa, ha destacat per la seva defensa dels drets de la dona i de ser una autoritat en els estudis de l'Alcorà. Actualment s'interessa per la influència de les noves tecnologies de la comunicació en el naixement de la societat civil en el món àrab.

Mernissi defensa un concepte humanista en el que les dones tenen que assumir el seu paper lluitant amb la paraula, la principal arma per assolir la igualtat.

Les seves idees sobre la igualtat de gènere les exposava en una entrevista a La Vanguardia (11-6-92) : “ Les paraules clau són: la frontera i la por” . Occident té por a l'islam, els homes tenen por a les dones. Contra aquesta realitat es creen dobles barreres: el visat a la frontera que separa el Sur del Nord, i dins del Magreb, l'espai públic, reservat als homes, del privat, a on es condemna a les dones a l'obediència. La transgressora ha de saltar tres obstacles a la vegada: la frontera del país, la de la seva diversitat cultural i la de classe inferior i reprimida.

Mernissi creu que la manera de canviar les coses només pot venir invertint en educació. Diu: l'educació de la dona àrab s'ha demostrat com l'anticonceptiu més eficaç. Allí a on ha fracassat la pastilla, imposada despòticament, ha triomfat el control de la natalitat basat en l'educació i la cultura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada