dissabte, 24 de maig del 2014


                                                FEMINISME ISLÀMIC
                                             

El moviment feminista islàmic és part integrant del moviment feminista a nivell mundial i per això defensa la igualtat efectiva i real entre els homes i les dones musulmanes, tant en la vida pública com en la privada, sempre en un context islàmic.

Existeixen diferents tipus de feminisme, depenen del context cultural, social, econòmic i religiós, però cal que tots ells salvaguardin els principis de la igualtat i dels Drets Humans. Per això, en funció del context es lícit lluitar de manera diferent, per aconseguir uns objectius comuns.

Les dones musulmanes, actualment, han de lluitar en dos fronts: la lluita externa en contra dels estereotips que els mitjans de comunicació s'han encarregat d'atribuir a les dones, com el simbolisme  del vel, que les presenten com a víctimes de l'Islam. Y la lluita interna per desconstruir el context islàmic tradicionalista que considera a la dona com a submisa del home.

Actualment les dones, en molts països, tenen accés al coneixement religiós i per això poden reinterpretar l'Alcorà i rebatre amb certesa els suposats coneixements alcorànics que instituïen la submissió de la dona a l'home.

Els feminismes islàmics són plurals, com ho són les diferents realitats socials dels diferents països. No és el mateix el context social de Indonèsia que el de Pakistan. Els processos de colonització que han patit la majoria de països musulmans han suposat unes realitats molt diverses.

Poc a poc es van aconseguint canvis, com el de Marroc, que l'any 2005 va aprovar el dret al divorci, tant per homes com per dones. Són petits avenços en unes societats en que les dones han estat molts segles sotmeses a l'home, i encara hi ha països que han de canviar molt .

De la munió de dones musulmanes que estant lluitant per canviar les coses n'és un exemple Asma Lamrabet, metge hamatòloga, estudiosa de l'Alcorà i de l'Islam, presidenta del Grup Internacional pel Desenvolupament del Feminisme Islàmic (GIERFI) i directora del Centre d'Estudis Femenins al Islam (Rabat).

Les dones que, com ella, lluiten per canviar les coses des de dins de la mateixa cultura que es vol canviar, són imprescindibles perquè aquest canvi arribi en aquestes societats a on la dona està menysvalorada per la seva condició de dona.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada